Nyt on taas se aika, kun tyrnit ovat kypsiä. Isoa satoa ei tänäkään vuonna tullut, mutta kyllä niistä kuitenkin monta kertaa saa näitä herkkuja laitettuja.
TYRNIMOUSSE
5-6:lle
2 liivatetta
2 keltuaista
1dl sokeria…
2 dl vispikermaa
1 dl laimentamatonta tyrnimehua
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Kiehauta puolet tyrnimehusta ja sulata liivatteet mehuun.
Kaada liivatemehu ohuena nauhana keltuais-sokerivaahtoon koko ajan sekoittaen.
Lisää joukkoon loppu tyrnimehu ja kermavaahto.
Jaa annoskulhoihin ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi
TYRNI VALKOSUKLAAPANNACOTTA
2 dl kermaa
4 dl maitoa
150 - 200 gr valkosuklaata/sitruunanmakuista valkosuklaata
1 rkl sokeria1 vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
1 dl tyrni raakatuoremehua
6 liivatelehtiä (5 kpl kermaseokseen ja 1 kpl mehuun)
-Keitä kerma ja maito hiljalleen noin 5 - 10 min
-Lisää sokeri ja vaniljatanko/vaniljasokeri
-Lisää valkosuklaapalat kattilaan sulaamaan
-liota liivatelehdet, purista vedet viidestä liivatteesta ja lisää seokseen. Kaada seos 6 lasiin/jälkiruokakulhoon tai 12 shottilasiin. Anna seoksen hyytyä noin pari tuntia.
Lämmitä tyrnimarjamehu ja lisää siihen viimeinen liivatelehti. Sekoita, että se liukenee ja anna mehun pikkasen jäähtyä. Kaada mehuhyytelö varovasti pannacottan päälle ja koristele tyrnimarjoilla. Anna jäähtyä vielä tunnin.
2 dl kermaa
4 dl maitoa
150 - 200 gr valkosuklaata/sitruunanmakuista valkosuklaata
1 rkl sokeria1 vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
1 dl tyrni raakatuoremehua
6 liivatelehtiä (5 kpl kermaseokseen ja 1 kpl mehuun)
-Keitä kerma ja maito hiljalleen noin 5 - 10 min
-Lisää sokeri ja vaniljatanko/vaniljasokeri
-Lisää valkosuklaapalat kattilaan sulaamaan
-liota liivatelehdet, purista vedet viidestä liivatteesta ja lisää seokseen. Kaada seos 6 lasiin/jälkiruokakulhoon tai 12 shottilasiin. Anna seoksen hyytyä noin pari tuntia.
Lämmitä tyrnimarjamehu ja lisää siihen viimeinen liivatelehti. Sekoita, että se liukenee ja anna mehun pikkasen jäähtyä. Kaada mehuhyytelö varovasti pannacottan päälle ja koristele tyrnimarjoilla. Anna jäähtyä vielä tunnin.
(Tämä ohje on ollutkin minulla jo aiemmin, mutta eihän se haittaa. Tää on niin herkullista.)
TYRNISNAPSI
Minä sain joskus työkaveriltani maistiaisia, kun hän oli tehnyt tyrnilikööriä. Tosin olen sen ohjeen laittanut niin hyvään talteen, etten sitä löytänyt.
Minä kun en ole kauheasti makean ystävä, olen tehnyt tyrnisnapsia.
Tuoreita tyrnejä muusaan tehosekoittimella ja siivilöin mehun siivilän läpi. Sokeria lisään oman maun mukaan.
Minä käytän kirkasta viinaa eli normaalia vodkaa tai 80 o/o viinaa, mihin laitan puolet vettä ja annan liemen tekeytyä. Kun sokeri sulanut mehuun, sekoitan viinan sekaan. Sitten jääkaappiin viilenemään. Siis tämä on niin hyvää esim ennen ateriaa tai iltasnapsina. Ja terveellistäkin vielä. Tästä juomasta jääneen mäskin voi käyttää vaikka sämpylöissä tai sitten vielä puuron päälläkin. Minä en kylläkään ole niitä säästänyt.
Terkuin Liisa
Tyrni on hyvää ja terveellistä.
VastaaPoistaJust tänään suunniteltiin jos vaikka tehtäis lakoista likööriä, kiitos noista vinkeistä.
Tuntuu, että vähän yhdellä jos toisella on jonkin sortin likööriä tulossa.
PoistaOi, mitä mahtavia reseptejä. Appiukko pyörisi sukissaan, jos saisi tyrnisnapsia... :) Kuulostaa ja näyttää ihanilta ja terveellisiäkin täytyy kaiken lisäksi olla!!! Kunhan nyt ei sitä snapsia ihan terveydellisistä syistä ala kitata! :)
VastaaPoistaIhanaa viikkoa, Liisa!
Hih, Satu, eikun ostamaan tyrnimehua ja tekemään appiukolle joululahjaksi eli ihan "lääkkeeksi ".
PoistaIhanat reseptit! Kiitos Liisa!
VastaaPoistaOleppa hyvä :)
PoistaTyrniä ei olkaan tullut itse laitettua. Pitäisi joskus kokeilla.
VastaaPoistaEhdottomasti tyrni on kokeilemisen arvoinen marja, tosin aika arvokastakin ostettuna.
PoistaMeillä kasvoi ennen pihalla tyrniä ja anoppi keräsi marjat itselleen ja pakasti tyrnimehun jääpalakuutioihin, joita sitten talven mittaan otti yhden joka aamu. Tyrnit kasvattivat niin paljon juuriversoista jälkeläisiä, että pieniä tyrnejä alkoi olemaan rikkaruohon lailla, joten hävitimme ne kaikki.
VastaaPoistaTuo jääpalakuutioihin pakastaminen on täälläkin tuttua, mutta vika oli siinä, ettei muistanut ottaa niitä sulamaan.
PoistaUuh mitä herkkuja! Pitäneekin ottaa asiaksi hommata itsellekin pari pensasta pihaan...
VastaaPoistaSuosittelen, vaikka onkin aika hitaita poimittavia .)
PoistaTyrnistä saa aivan upeita jälkiruokia. Haasteellinen poimittava, ainakin täällä saaristossa, mutta sitäkin arvokkaampi herkku :)
VastaaPoistaTodellakin nuo villityrnit on niin piikikkäitä, mutta nämä jalostetut on vähemmän piikkisiä ;)
PoistaTyrnejä ei täällä etelässä päin olekaan....siksipä tosi eksoottista herkkua!
VastaaPoistaNiin Tyrni taitaa olla täällä aika yleinen ja kasvaa myös saaristoissa ja rannikolla villinä.
PoistaVarsin houkuttavia herkkuja! Laitoin kirsikkalikööriä alulle - saas havaata mitä tuleman pitää... :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla. Jahas, sielläkin on liköörit "tulella".
PoistaOi mikä luonnon c-vitamiini, ihanan näköistä ja ihanan väristä herkkua olet laitellut. Aurinkoista viikonloppua Liisa
VastaaPoistaKiitos Kaisa! Kun syö tyrniä, niin pysyy terveenä :)
PoistaNAM!
VastaaPoista:)
PoistaVoi mitä herkkuja olet valmistellut. Mousse vaikuttaa oikealta unelmalta.
VastaaPoistaMolemmat jälkkärit on tosi hyviä :)
PoistaPistähän ohjetta tulemaan :) Kiitos samoin sinne :)
VastaaPoista