Olisi kiva, jos jättäisit myös kommentin käynnistäsi :)

Muistathan, että kuvat ovat minun, etkä kopioi niitä ilman lupaani.

tiistai 6. joulukuuta 2016

DIY valohimmeli
Mysteeripahvitötterön sisältö paljastuu. Sen sisällähän oli kolme 2 m pituista 11/15 mm akryyliputkea, jotka ostin Etralta. Aika kallista putkea tuokin.
Minähän olen haaveillut valohimmelistä, mutta en ole raaskinut ostaa ja tee se itse -nainenhan tekee sen sitten itse.
Ohjeet valohimmelin tekoon oli paikallisessa lehdessä, mutta oli hieman vaikeaselkoiset. Ystävältäni sain kokoamiseen ohjeita. Sehän on tärkeää, jotta tietää, missä järjestyksessä valot pujotetaan sisään.


Ostin 120 ledin valosarjan. Siitä piti alkaa laskemaan, minkä kokoisen himmelin teen. Pitää huomioida, että putkien väliin hukkautuu ledinauhaa, joten ledinauhan pitää olla pidempi kuin putkien yhteenlaskettu pituus.


Akryyliputken katkaisu sujuu hyvin laittamalla putki puristimeen ja sahaamalla halutun pituiseksi rautasahalla.


Himmeliin tarvitsin 6 kpl 41 cm (pitkä) , 6 kpl 25 cm (keskikoko)  ja 6 kpl 18 cm  (lyhyt) putkea.
Himmeliä aloin kokoamaan siimalla. Ensin pujotin siiman pitkän putken läpi, sitten kahden keskikokoisen putken läpi ja sitten taas pitkän putken läpi. Sidoin ylhäältä kiinni. Ylhäältä jatkoin taas pitkällä putkella ja sitten yksi keskikokoinen, jonka sidoin alhaalta kiinni, keskikokoinen ja yksi pitkä ja sidonta ylhäällä. Sitten edelleen taas yksi pitkä putki sekä yksi keskikokoinen ja sidonta ja yksi keskikoinen. Tämän jälkeen pujotin väliputket eli lyhyet putket väleihin ja sidoin kiinni. Viimeksi pujotin viimeisen pitkän putken ylös ja sidoin kiinni ylhäältä.
Tämän näköinen siitä pitäisi tulla.


 Isäntä teki vahvasta metallilangasta koukun, jolla saatiin vedettyä  valonauhaa putken läpi. Tämä valonauha vedetään samassa järjestyksessä kuin himmelin kokoaminenkin. Tässä versiossa apuna oli lapsityövoimaa sekä isäntä, sillä ei tästä yksinään mitään tule.
Eihän tämä ensimmäinen vedos mennyt niin kuin Strömsöössä, sillä valonauha katkesi. Olin sitonut rautalangan valoketjuun kiinni ja koska kitka oli melkoinen se katkesi. Ei kun uutta valonauhaa ostamaan ja kokoamaan uudelleen.


Isäntä "pääsi" siis askartelemaan minun kanssani tätä toistakin versiota. Toiseen työhön isäntä kiinnitti sitten silkkinauhan, millä vedettiin ledinauha läpi ensimmäisestä putkesta.


 Vaikka varovasti yritimme vetää tätäkin valonauhaa, niin siitäkin meni siis johto poikki melkein loppusenteillä, mutta isäntä kätevänä miehenä korjasi valot juottamalla langat uudelleen.
Mietimme, että olisiko voinut käyttää silikonisuihketta tai fairyvettä vähentämään kitkaa, mutta en osaa sanoa, olisiko se näkynyt jotenkin valmiissa työssä.


 Kiinnitin lopuksi kulmistaan johdot kiinni toisiinsa pienillä valkoisilla nippusiteillä ja siinäpä himmeli valmiina.

Himmeli pääsi pihapihlajaa valaisemaan.    
Lopputuloksena voi todeta, ettei itse tekemäni himmeli tainnut tulla valmispakettia halvemmaksi, kun piti ostaa kahdet valotkin, mutta väliäkös tuolla loppujen lopuksi. Itse tehty on aina itse tehty ja kun onnistuu, niin sehän tuo iloa. 
Paikallislehdessä himmeli oli tehty muovisesta asennusputkesta, joten hintaa sellaiselle tulee huomattavasti vähemmän, mutta tuskin lopputulos oli näin   kaunis.  

Tervetuloa Anniina Var blogiini.

Hyvää itsenäisyyspäivää toivoo Liisa

                                                                      

35 kommenttia:

 1. Olet Sinä aika mimmi tekemään vaikka mitä! Hieno on himmeli ja vallankin kun se on ulkokäytössäkin vielä, melkoinen monitaituri olet!

  Oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila :) Loistaa kyllä niin kauniisti ulkona.

   Poista
 2. Taitava työ! Meillä oli tarkoitus tänään laittaa vielä yhdet jouluvalot tuonne ulos, mutta pakkanen yllätti. Lähes 20 astetta, niin ei oikein viitsinyt lähteä ulos. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku :) Teillä olikin kova pakkanen. Meillä oli eilen noin 10 astetta ja aamulla tippui vesi räystäistä.

   Poista
 3. Upea himmeli!
  Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kyllä olet idearikas ja taitava. Upea himmeli ja näyttää kivalle ulkona. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 5. Kaunis himmeli.
  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa sinulle.

  VastaaPoista
 6. Tuollaisen himmelinhän minäkin tein. Kuvittelin,että teen sen noin vain suit sait. Mutta se olikin aiaka vaikea. Hankalaa se ssiman laitto,valnauhasta puhumattakaan. Enkä minäkään yksin olisi sitä saanut,vaan isännän kanssa yhdessä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin minäkin luulin :) Valonauhassa oli tosi paljon kitkaa, siksi se katkesikin.

   Poista
 7. Onpa kaunis! Me täällä ryhdymme vasta harjoittelemaan mehupillihimmeliä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Kardemumma :) Himmelin tekeminen onkin kivaa puuhaa ja siinä voi laittaa oman mielikuvituksensa valloilleen, kun suunnittelee.

   Poista
 8. Siis upea!!
  Kovalla hommalla saitte sen tehtyä, mutta lopputuloksesta huomaa, että kaikki oli sen arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati :) No joo, olihan siinä hommansa, mutta valmistuihan se.

   Poista
 9. Voi vitsi, mikä taituri olet! Ja viitseliäs! Minä olisin jo heittänyt hanskat tiskiin ensimmäisen johdon katkeamisen jälkeen.
  Hieno lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mamma63 :) Minä en useinkaan lannistu, jos hieman vastoinkäymisiä, vaan aloitan sitten uudelleen. Kyllä sitä sitten aina lopulta jotain syntyy :)

   Poista
 10. Liisan käsissä kyllä syntyy ihan mitä vaan, ihana himmeli.

  VastaaPoista
 11. Hieno, katselin kanssa jossakin lehdessä samannäköistä. Olisin pujottanut ledinauhaksi sitä aivan ohutta nauhaa, jossa ledit ovat nauhan seassa, se varmasti olisi mennyt helpommin läpi. Mutta pääasia, että valmista tuli ja tosi hieno tulikin. :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Eipä ole silmään osunut tuollainen ledinauha. Aivan varmasti menisi paremmin putkeen. En ole myöskään nähnyt sopivan mittaisia valkoisella nauhalla olevia, mutta pikkulamppuisia missään.

   Poista
 12. Huippu idea! Tässä on ollut iso työ. :)

  -Ruut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruut :) Alkuideahan ei ole minun :) Ei tämä niin isotöinen ole, jos vain tuo ledinauha olisi ohuempaa tai sitten akryyliputki isompaa :)

   Poista
 13. Olinpas minä höpsö - luulin että pahvista askartelet =D
  - mutta todellinen tee-se-itse-nainen kyllä näytti taas taitonsa - vallan mainio valonlähde ja ihan ite tehty - LOISTAVAA!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näin taisi käydä, että luulit minun pahvista askartelevan. Kyllä itse tehty on itse tehty ja vielä pienet vastoinkäymiset lisää sitä onnen tunnetta, kun saa valmiiksi.

   Poista
 14. Mahtavan työn olet tehnyt. Tuollaisen tekeminen on hankalaa ja aikaa vievää, tulos on kyllä se arvoinen. Hieno! Ne valmispaketit ovat kyllä todellakin arvokkaita ainakin Taitoshopissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt Taitoshopin himmeleitä vain kuvissa, joten en tiedä, minkä kokoisia ne on, mutta kyllä aika hintavia.

   Poista
 15. On se nätti.
  Näitä valmispakkauksia olen myös nähnyt, ja kokoamiskurssejakin on järjestetty.
  Sulla on pitkä pinna - meiksin hermorata olis voinut olla koetuksella tuon kasaamisessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Väkertäjä :) Noita valmispakkauksia on myynnissä, mutta en tiedä edes, minkä kokoisia ne on olleet. Mä en tiedä, onko mulla pitkä pinna, mutta ainakaan en periksi kovin helposti anna.

   Poista
 16. Kuinka upea voikaan olla himmeli :) Tässä ihan suu auki ihastelen. Herättää varmasti ihastusta kaikissa :) Ihanaa joulun odotusta Liisalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jani :) Samoin sinne ja jouluhan on jo ihan ovella :)

   Poista
 17. Voiko tuota valonauhaa laittaa samaan aikaan kuin nuo putket?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vastaukseni kesti. Helpompaa on työntää ledinauhaa samalla putken sisään ja kasata samalla. Tein toisen valohimmelin ja kiedoin rautalankaa ledinauhan ympärille ja sitten aloin työntää sitä putkien sisään. Himmeliähän tehdään siinä samalla. Toivottavasti tämä auttoi.

   Poista