Olisi kiva, jos jättäisit myös kommentin käynnistäsi :)

Muistathan, että kuvat ovat minun, etkä kopioi niitä ilman lupaani.

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

DIY Tervatonttu saunaanOlen ihaillut tervatonttuja ja olen halunnut sellaisen myös itselleni ja ajattelin, että olisi kiva tehdä sellaisia myös lahjaksi. Ja onhan meillä kaksi saunaakin.
Saimmekin ystäviltä yllättäen joululahjaksi tervatontun ja se on ollut siitä lähtien käytössä.
 Olen ottanut siitä hieman mallia ja tehnyt kahdenlaisia tervatonttuja eri materiaaleista.
Ensimmäinen tonttu on tehty juuttinarusta ja pellavalangasta. Lisäksi tarvitsin puuhelmen sekä huopaa. Hattua varten ostin pellava/turvehuopaa.Kiersin sopivan kokoisen kirjan ympärille juuttinarua tontun mekoksi. Lopuksi solmin narulla yhteen ylhäältä ja leikkasin mekon auki alhaalta.Minulla sattui olemaan pellavalankaa  parraksi. Katkaisin sopivan pituiset langat, taitoin puoliksi ja solmin helmen kiinni taitokseen.


 
Kiinnitin parran helmineen mekkoon kiinni ja solmin niin, että tontulle tuli ikään kuin pää. (Tässä kuvassa ripustusnarut jäivät epähuomiossa partataitoksen alle ja poimin ne sieltä.)


Leikkasin turvehuovasta tonttulakin ja ompelin sauman käsin kiinni. Ennen kuin lakin sauma oli kokonaan ommeltu, pujotin lakin läpi ripustusnarun ja vasta tämän jälkeen ompelin sauman kokonaan kiinni. Venyttelin vielä tontun lakin reunoja, jotta sain niihin hieman leveyttä eli lierimäisyyttä.Sitten sivelin parran alle mekkoon hieman tervaa. 

 
 Toisen tonttuni tein sisalnarusta ja hattuna huopaa, missä villasekoitetta. Muutoin aivan samalla tavalla tehty.Tässä ohje tervatontun varsinaiseen käyttöön.

 


Meillä sattui tervaa olemaan, mutta ellei sitä ole, niin kokeilin kikkakakkosta eli tervan tuoksuisia löylytippoja ja toimi. Eukalyptysta en kokeillut, mutta kyllä se ja muutkin löylytippatuoksut menevät kokeiluun.


Kastelin tontun vartalon lämpimään veteen ja tiputtelin muutaman tervatipan partaan ja laitoin roikkumaan saunaan ja tulihan sieltä tervan tuoksua.
Ellei halua "sotkea" tontun partaa noilla tipoilla, niin voi laittaa parran alle mekkoon.
 
 

 

 Nämä tervatontut ovat helppoja tehdä ja kiva tuliainen

                           terkuin Liisa
 

 

19 kommenttia:

 1. ♥Oiva lahjaidea.. itse tehty ja taatusti mieluinen lahja!
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon näin, sillä itsekin tykkäsin saada tällaisen. En vain tiennyt, miten niitä tehdään, vaikka näitä vilahteli tuolla fb-ryhmissä. Samoin sinulle mukavaa alkavaa viikkoa :)

   Poista
 2. Ovat kyllä sieviä. Itse olen tehnyt useampi vuosi sitten ja ihan tykätty nimipäivälahja oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on kyllä aikas ihania ja kehtaa antaa lahjaksi.

   Poista
 3. Tosi kiva tuliainen. Joskus nuorempana tehtiin näitä, ei tosin ihan näin hienoja, myyjäisiin vapaaehtoisporukalla, hyvin myivät myös. Mukavaa alkavaa viikkoa, Liisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen törmännyt näihin vain tuolla fb-ryhmissä ja nyt näin eka kertaa livenä.

   Poista
 4. Tervantuoksu on kyllä mukava, ulkosaunassa meillä on tervattu kipsitonttu.
  Ja mulla on jemmassa tervanarua, jota osa on päätynyt yhden tontun parraksi ulkosaunan pukutilaan. Hyvät ohjeet tontuntekoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ulkosaunassa muutama kipsitonttu, mutta niiden tuoksi ei kauaa kestä. Tuo tervanaru on minulle aivan outoa :)

   Poista
 5. Hauska tervatonttu, tykkään tervan tuoksusta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus inhosin tervan tuoksua, mutta sitten aloin tykkäämään siitä.

   Poista
 6. Ihana tervetonttu, juu olen monessa paikassa nähnyt noita ja mikä ihanaa helppoja tehdä, ja kiva tuliainen :)
  Sinäkin siellä puuhastelet paljon, kuten minä, en todellakaan jaksa istua paikoillani, tulee sellanen tylsistynyt olo et pakko saada näprätä edes jotakin pientä.
  Ajattelin alkaa taas virkata mattoja, pari pientä pyöreää mattoa pitäisi tehdä makkariin, sekin kivaa puuhaa kun helppoja laittaa koriin aina kun ei ole intoa virkata..ja taas ottaa esille kun ei muuta keksi.
  Niin paljon olisi kaikkea kivaa tekemistä, monesti vaan tuppaa olemaan ongelmana materiaalien puute, ja nyt asiaa ei helpota meitin auto, kun se on umpijäässä ei olle viikkoon ajettu sillä, eli pakkasten pitäisi ekaksi lauhtua, sitten vasta auton saa sulaksi, joten ollaan oltu hiukka jumissa täällä, kauppaan pääsee kyllä kävellen, mutta se muu kun pitää hankkia noin 20km, päästä, mm, kankaat, askartelutarvikkeet ja muut erikoisemmat. Mie kuule ajattelin kun kesällä aina keräilen sitä naavaa vanhoista puista ja sitä on kertynyt, et jos tekisin tontun parrat siitä..tosin sitä ei varmaan voi saunaan laittaa :) Kiva kun laitat aina työ vaiheista kuvia. Mukavaa uutta viikkoa sinulle Liisa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja. Näitä oli todellakin helppo tehdä. Tonttuihin voi laitta muitakin tuoksuja ja olen niitä jo kokeillutkin ja toimii.

   Poista
 7. Hauska saunatontu, tervan tuoksu sopii niin hyvin saunaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kosotäti. Todellakin terva sopii saunaan ja olen ajatellut tehdä oikein ison tervatontun meidän Rapulan saunaan :)

   Poista
 8. Nämä sopisivat niin hyvin, meidänkin saunaan! Kivoja!

  VastaaPoista