Olisi kiva, jos jättäisit myös kommentin käynnistäsi :)

Muistathan, että kuvat ovat minun, etkä kopioi niitä ilman lupaani.

maanantai 7. syyskuuta 2015

Tyrniherkkuja

 
 
 
Nyt on taas se aika, kun tyrnit ovat kypsiä. Isoa satoa ei tänäkään vuonna tullut, mutta kyllä niistä kuitenkin monta kertaa saa näitä herkkuja laitettuja.
 


TYRNIMOUSSE

 5-6:lle
2 liivatetta
2 keltuaista
1dl sokeria

2 dl vispikermaa
1 dl laimentamatonta tyrnimehua

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Kiehauta puolet tyrnimehusta ja sulata liivatteet mehuun.
Kaada liivatemehu ohuena nauhana keltuais-sokerivaahtoon koko ajan sekoittaen.
Lisää joukkoon loppu tyrnimehu ja kermavaahto.
Jaa annoskulhoihin ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi
 

TYRNI VALKOSUKLAAPANNACOTTA
2 dl kermaa
4 dl maitoa
150 - 200 gr valkosuklaata/sitruunanmakuista valkosuklaata
1 rkl sokeria
1 vaniljatanko (tai 1 tl vaniljasokeria)
1 dl tyrni raakatuoremehua
6 liivatelehtiä (5 kpl kermaseokseen ja 1 kpl mehuun)

-Keitä kerma ja maito hiljalleen noin 5 - 10 min
-Lisää sokeri ja vaniljatanko/vaniljasokeri
-Lisää valkosuklaapalat kattilaan sulaamaan
-liota liivatelehdet, purista vedet viidestä liivatteesta ja lisää seokseen. Kaada seos 6 lasiin/jälkiruokakulhoon tai 12 shottilasiin. Anna seoksen hyytyä noin pari tuntia.

Lämmitä tyrnimarjamehu ja lisää siihen viimeinen liivatelehti. Sekoita, että se liukenee ja anna mehun pikkasen jäähtyä. Kaada mehuhyytelö varovasti pannacottan päälle ja koristele tyrnimarjoilla. Anna jäähtyä vielä tunnin.

(Tämä ohje on ollutkin minulla jo aiemmin, mutta eihän se haittaa. Tää on niin herkullista.)

 

 
 
TYRNISNAPSI
 
Minä sain joskus työkaveriltani maistiaisia, kun hän oli tehnyt tyrnilikööriä. Tosin olen sen ohjeen laittanut niin hyvään talteen, etten sitä löytänyt.
 
Minä kun en ole kauheasti makean ystävä, olen tehnyt tyrnisnapsia.
 
Tuoreita tyrnejä muusaan tehosekoittimella ja siivilöin mehun siivilän läpi. Sokeria lisään oman maun mukaan.
Minä käytän kirkasta viinaa eli normaalia vodkaa tai 80 o/o viinaa, mihin laitan puolet vettä ja annan liemen tekeytyä. Kun sokeri sulanut mehuun, sekoitan viinan sekaan. Sitten jääkaappiin viilenemään. Siis tämä on niin hyvää esim ennen ateriaa tai iltasnapsina. Ja terveellistäkin vielä. Tästä juomasta jääneen mäskin voi käyttää vaikka sämpylöissä tai sitten vielä puuron päälläkin. Minä en kylläkään ole niitä säästänyt.
 
Terkuin Liisa
 
 

28 kommenttia:

  1. Tyrni on hyvää ja terveellistä.
    Just tänään suunniteltiin jos vaikka tehtäis lakoista likööriä, kiitos noista vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu, että vähän yhdellä jos toisella on jonkin sortin likööriä tulossa.

      Poista
  2. Oi, mitä mahtavia reseptejä. Appiukko pyörisi sukissaan, jos saisi tyrnisnapsia... :) Kuulostaa ja näyttää ihanilta ja terveellisiäkin täytyy kaiken lisäksi olla!!! Kunhan nyt ei sitä snapsia ihan terveydellisistä syistä ala kitata! :)
    Ihanaa viikkoa, Liisa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, Satu, eikun ostamaan tyrnimehua ja tekemään appiukolle joululahjaksi eli ihan "lääkkeeksi ".

      Poista
  3. Ihanat reseptit! Kiitos Liisa!

    VastaaPoista
  4. Tyrniä ei olkaan tullut itse laitettua. Pitäisi joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti tyrni on kokeilemisen arvoinen marja, tosin aika arvokastakin ostettuna.

      Poista
  5. Oi mitä herkkuja tyrnistä, nam,nam ☺
    Meillä aijotaan tehdä puolukkalikööriä, kun on todettu sen olevan "vähästä" hyvää ☺
    Ihanaa syyskuun jatkoa Sinulle ~♥~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistähän ohjetta tulemaan :) Kiitos samoin sinne :)

      Poista
  6. Meillä kasvoi ennen pihalla tyrniä ja anoppi keräsi marjat itselleen ja pakasti tyrnimehun jääpalakuutioihin, joita sitten talven mittaan otti yhden joka aamu. Tyrnit kasvattivat niin paljon juuriversoista jälkeläisiä, että pieniä tyrnejä alkoi olemaan rikkaruohon lailla, joten hävitimme ne kaikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jääpalakuutioihin pakastaminen on täälläkin tuttua, mutta vika oli siinä, ettei muistanut ottaa niitä sulamaan.

      Poista
  7. Uuh mitä herkkuja! Pitäneekin ottaa asiaksi hommata itsellekin pari pensasta pihaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, vaikka onkin aika hitaita poimittavia .)

      Poista
  8. Tyrnistä saa aivan upeita jälkiruokia. Haasteellinen poimittava, ainakin täällä saaristossa, mutta sitäkin arvokkaampi herkku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin nuo villityrnit on niin piikikkäitä, mutta nämä jalostetut on vähemmän piikkisiä ;)

      Poista
  9. Tyrnejä ei täällä etelässä päin olekaan....siksipä tosi eksoottista herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin Tyrni taitaa olla täällä aika yleinen ja kasvaa myös saaristoissa ja rannikolla villinä.

      Poista
  10. Varsin houkuttavia herkkuja! Laitoin kirsikkalikööriä alulle - saas havaata mitä tuleman pitää... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Jahas, sielläkin on liköörit "tulella".

      Poista
  11. Oi mikä luonnon c-vitamiini, ihanan näköistä ja ihanan väristä herkkua olet laitellut. Aurinkoista viikonloppua Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa! Kun syö tyrniä, niin pysyy terveenä :)

      Poista
  12. Hei liisa, blogissani on sinulle haaste ☺

    VastaaPoista
  13. Voi mitä herkkuja olet valmistellut. Mousse vaikuttaa oikealta unelmalta.

    VastaaPoista