Olisi kiva, jos jättäisit myös kommentin käynnistäsi :)

Muistathan, että kuvat ovat minun, etkä kopioi niitä ilman lupaani.

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Voi minkä aarteen sain

Työkaverillani on sellainen vanha venevaja ja niissähän saattaa olla vaikka mitä aarteita, kuten vanhoja laatikoita. Minä tietysti kysymään häneltä, että onko sinulla siellä aarteita. Hän vastasi, että olisi yksi vanha kirkkoreki ja saat sen 10 eurolla. Minun piti päästä heti katsomaan sitä ja olin aivan täpinöissäni. Kaupathan me tehtiin ja maksoin kyllä enemmän, mitä hän pyysi, mutta siltikin sain sen melkein ilmaiseksi. Olisin saanut vielä vanhan komuutin kaupan päälle, mutta minulla ei sellaiselle ollut yksinkertaisesti tilaa, vaikka niin ihana se olikin. Tämä reki oli hänelle tullut 20 vuotta sitten jonkin muun kaupan kylkiäisenä ja ollut siitä lähtien varastossa.Haettiin reki mieheni kanssa ja poikkesin erään ammattilaisentisöijän luona matkalla kyselemässä neuvoja. Hän osasi kertoa, että tämä reki on tehty eteläpohjanmaalla Kurikassa ja Jaakko Harjun tai Jaakko Granholmin tekemänä joskus 1800-1900 luvun vaihteessa. Puumerkkiä tekijästä en löytänyt. Tämä on ns körttireki ja vanhemmat olivat kukkasilla koristeltuja. Tässä tämä reki vielä 100 vuoden vanhojen pölyjen verhoamana.


Ensimmäiseksi minä pesin sen harjalla ja annoin kuivaa kunnolla. Sieltähän paljastui vihreä/musta reki.


Käsittelin reen ammattilaisen ohjeiden mukaan. Sekoitin 1/3 osaa Oulun tärpättiä ja 2/3 osaa Vernissaa. Rätillä pyyhin ylimääräiset pois. Rautaosat käsittelin tervalla, mihin laitoin vähän tuota tärpätti-Vernissaliuosta ja taas poistin rätillä liiat pois. Ja taas annoin kuivaa kunnolla.

 


Jospa se kestäisi vuosia pihallamme. Vien sen toki talveksi suojaan.
En nyt enää syksyä kohti laita siihen sen enempää kukkia, vaan se saa odottaa ensi kesää ja lopullista sijoituspaikkaansa. Tähän laitan vain ruukkuja, ettei se happane.


Että tällaisen aarteen sain itselleni. On tämä niin ihana.
 Lisäksi olen nyt virittänyt verkot, jotta saisin sen haaveilemani puuveneen ja uskon, että sekin toteutuu.

Mulla on tässä samalla jo yksi projekti valmistumassa ja siitähän sitten myöhemmin, kunhan saan sen valmiiksi.

Nämä projektit ovat pitäneet minut töiden lisäksi niin kiireisenä, etten ole ehtinyt vierailla edes blogeissanne.

Että tällaista täällä... Liisa

38 kommenttia:

 1. Upea ja sopii pihallenne täydellisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rouva Kivitikka! En olisi uskonut, että tällaisen aarteen löydän, mutta kun osaa avata suunsa oikeaan aikaan, niin voi tehdä löytöjä.

   Poista
 2. Onpa upea ja pysynyt ehjänä! Oikea aarre!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mimon mami! Niin ajattele, että reki on toista sataa vuotta vanha. No tosin tätä ei ole ulkosalla säilytetty varmasti ikinä. Ennen vanhaan ne vietiin jonnekin riiheen ja otettiin vain harvoin käyttöön. Siitä on vain pieni pala irti eräästä koristeesta laidalla eikä sekään haittaa.

   Poista
 3. IHANA reki voi että miten sinulla kävi tuuri ja kaunis pinta siinä, nuo ovat sellaisia harvinaisuuksia että niistä kannattaa pitää huolta.
  Anteeksi Liisa kun en ole ehtinyt paljoa käydä blogissasi mutta tilanne on korjautumassa..niin olitkin käynyt blogissani kiitos siitä.
  Siskoni aikoo tai sen piti jo aikoja sitten tyhjätä kesämökkinsä ja minullekkin tulossa häneltä kaksi vanhaa senkkiä/kaappia vaan kaikki minun hankinnat ja saamiset aina venyy, ei malttaisi odottaa, mutta ensin on tyhjättävä varastoa ja tosissaan alettava maalata se tupakaappi joka nyt siis mahongin värinen ja nyt ajattelin et jos harmaalla sen maalaisi siis vaaleanharmaalla :)
  Hmmm mikähän projeti sinulla onkaan menossa, innolla odotan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja! Kyllä nuo vanhat huonekalutkin on ihania ja tehty kestämään. Niitä onkin kiva tuunailla.

   Poista
 4. Wau! Ihana reki. Se näyttää komealta pihallanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Meillähän tätä lääniä piisaa, joten kyllä sinne yksi rekikin sopii :)

   Poista
 5. Todellakin aarre! Olet aiemmissa postauksissa virittänyt niin jouluista tunnelmaa, että näen jo mielessäni tuonkin viritettynä uusiin sfääreihin - jouluisiin sellaisiin ;) Onnea veneen etsinnälle - mulla meni 2-3 vuotta ennenkuin sain kokopuisen harmaani - kylläpä tuntuisi rannikolla olevan, vaan kaikki eivät viitsi myydä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Väkertäjä! Minä olenkin niiin kadehtinut sitä sinun venettäsi ja toivonut, että sellaisen löytäisin.

   Poista
 6. Voi luoja mikä reki, aivan mieletömmän ihana. Sie sait kyllä oikian namusen.

  VastaaPoista
 7. No kyllä sait upean aarteen. Tuollainen olisi kyllä upea, mutta ei valitettavasti oikein sovi omaan pihaan. Vanhan puuveneen voisin kyllä itsekin ottaa ;-)

  VastaaPoista
 8. Eipä olisi reki voinut oikeampaan paikkaan päätyä kuin sinulle, joka osaat arvostaa vanhaakin! Iloitsen puolestasi. :)
  Tykkään itsekin vanhoista huonekaluista. Mökillä niitä on tummina kunnostamattomina ja kotona valkoiseksi maalattuna, ei siis oikeaoppisesti entisöitynä. Usein käyn vierashuoneessasi ihastelemassa valkoista peilikaappia, mulla on mökillä ihan sama tai lähes samanlainen tummana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Niin minä todellakin arvostan tuota rekeä ja sanoinkin työkaverilleni, että se pääsee hyvään kotiin. En minäkään entisöi huonekaluja, vaan kyllä minä tuunaan. Tuota en kyllä viitsi alkaa tuunaamaan :)

   Poista
 9. Mahtava reki! Tuohon olisi kaunis talvellakin lyhdyin koristeltuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elämää Onnenpähkinässä! En raaski tuota rekeä jättää talven armoille, vaan vien sen katokseen. Niin ihana kuin se olisikin talvella.

   Poista
 10. Ei voi olla totta, että tästä meidän naapurista on reki lähtöösin. Ja tiätkö meillä on mökillä edellisen omistajan hylkäämä saman tyylinen reki, mutta se on niin huonosti hoidettu, oli jätetty johonkin metsikköön "heitteille". Jotakin olen haaveillut siitä tekeväni ja nyt sait ihan "kynteni syyhyämään".
  Oot kyllä saanut reen niin hienoksi, että on oikea aarre♫~♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva sattuma :) Eteläpohjalaiset ne osasivat tehdä rekiä ja kärryjä. Ei muuta kuin kaivamaan reki esiin ja korjaamaan, jospa siitä saisi vielä koristuksen pihamaalle :)

   Poista
 11. Onpa todellakin aarre tämä upeus. Tulee mieleen vanhat elokuvat, missä kartanon neidit ajavat vällyjen alla. Todella hienosti olet kunnostanutkin. Onneksi olkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vekki! Kyllä minäkin näin siinä kyytiläiset sieluni silmillä :)

   Poista
 12. Wow, kylläpä aarteen sait! Todella kaunis reki :)

  VastaaPoista
 13. Vau! Todellinen aarre! Eikä oikeasti mikään halpakaan! Onneksi teidän piha on niin suuri, että sinne saat sen sijoitettua ulos silmien iloksi. Aivan Ihana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Se oli todellakin halpa, mutta minulle mittaamattoman arvokas. Joo onneksi tilaa riittää vielä vaikka mille :)

   Poista
 14. Kyllä tuo pitäisi olla katon alla kesälläkin, jotta vielä toiset sata vuotta säilyisi. Sääli, jos nyt alkaa lähtölaskenta, kun noin upea on vielä nyt. Onneksi olkoon kuitenkin löydöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sen olisi hyvä olla ja sitä mietimme, mutta se ei olisi ollut hyvän näköinen. Yritän hoitaa sitä niin, että se kestää vielä vuosia. Eihän sen tarvitse enää kestää toista sataa vuotta.

   Poista
 15. Ompa komea reki. Voi kun itsekkin löytäisin jostain vanhan reen, alkeellisemman mielummin. Tosin täällä taitaa vanhat hevosreet olla käytössä edelleen, moottorikelkalla vedettävänä. Moottorikelkan peräänhän se miekin sen puisen reen tahtoisin. Osaatko sanoa, mistä kohtaa tuota rekeä on vedetty, kun ei aisoja tai selkeää paikkaa niille näy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vimma. Sinähän osaat kätevänä naisena vaikka tehdä itsekin. Noita rekejä kyllä varmaan löytyy pohjanmaalta vielä, kun on täälläpäin tehty joskus paljonkin. Noissa jalaksissa on koukut, missä olleet aisat kiinni. Ne aisat on edellisellä omistajalla koristeena mökillä. En olisi niitä kyllä itse tarvinnut edes.

   Poista